Mi a babaváró hitel?

A babaváró hitel az állam által kedvezményekkel támogatott kölcsön, melyet az arra jogosult fiatal házaspárok vehetnek igénybe, ha gyermeket vállalnak. A legfeljebb 11 millió forintos, szabadon felhasználható hitelt az igénylés után kamatmentesen lehet törleszteni. A babaváró futamideje legfeljebb 20 év, a törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 51 ezer forintot. A második gyermek megszületésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes összegét elengedik támogatásként.

Az igénylő házaspár nő tagjának legalább 18 évesnek kell lennie, de még nem múlhat el 30. A 30-40 év közötti nők csak abban az esetben igényelhetik a babaváró hitelt 2024. december 31-ig, ha igazolják várandósságukat.


A babaváró hitel igénylés feltételei

A Magyar Közlönyben megjelent (pdf) kormányrendelet és a vonatkozó kiegészítések alapján a babaváró támogatás részletei: 

 1. A babaváró hitelt 2024-ben is igénybe lehet venni.
 2. Kizárólag házaspárok igényelhetik.
 3. A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
 4. A feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét. 2024. januártól december végéig átmeneti időszakot hirdetett a kormány, ebben az időszakban a 30-40 év közötti igénylő nőknek igazolniuk kell a várandósságot. A részletekről ebben a cikkben írtunk. 
 5. Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
 6. Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van. A tb jogviszonyra vonatkozó feltételekről itt olvashatsz.
 7. Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
 8. Nincs a NAV felé 5000 forintnál nagyobb összegű köztartozása egyik igénylőnek sem. Ezt igazolni mindössze néhány kattintás, a KOMA-val pedig még egyszerűbb.
 9. Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem. A passzív tartozás a rendelet szerint nem kizáró ok, de a bankok ennél lehetnek szigorúbbak.
 10. Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
 11. Nem áll fent olyan „nyilvánvaló körülmény” az igénylés pillanatában, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
 12. Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.
 13. Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni. 

Kamatmentes kölcsön és támogatás fiatal házasoknak

A babaváró támogatás több részből tevődik össze, ezeknek az elérhetősége a gyermekek számától függ. 

 • Babaváró hitel: az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentes kölcsön, a hitelösszeg legfeljebb 11 millió forint.  
 • Hiteltörlesztés szüneteltetése, az alábbiak szerint:
  • Az igényléstől számított első, legalább 12 hetes várandósságnál, az első gyermek megszületésével vagy örökbefogadásával három évre szünetel a törlesztési kötelezettség – ennek megfelelően a futamidő is hosszabb lesz. 
  • A második gyermek esetén szintén felfüggeszthető három évre a törlesztés. 
  • Ha ikrek születnek, 3+2 évre is kérhető a törlesztés szüneteltetése.

A törlesztés felfüggesztését legkésőbb a gyermek születésétől vagy örökbefogadásától számított 60 napon belül kell kérvényezni. A határidő lejárta után nem lehet kérni a szüneteltetést.

 • Gyermekvállalási támogatás, mellyel csökkenthető a fennálló tartozás:
  • az igényléstől számítva a második gyermek után az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát,
  • a harmadik gyermek után a teljes fennálló tartozást átvállalja az állam, vagyis nem kell tovább törleszteni.

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

„az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban – a várandósság 12. hete utáni időszakban elhalt magzat, valamint a halva született és az elhunyt gyermek kivételével – élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől (a továbbiakban: magzat), valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek.”

A babaváró hitel kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogyan változik a  támogatás mértéke és a havi törlesztőrészlet a gyerekek születése után. Szintén megmutatjuk, mennyit kell visszafizetned, ha a gyerekek nem születnek meg.

A babaváró hitel igénylés menete

A babaváró hitelt a bankoknál lehet igényelni, ők a belső szabályzatuk alapján fogják eldönteni, hogy az igénylő hitelképes-e vagy sem. Emellett az állami feltételek teljesítését is ellenőrzik.

A babaváró hitel elbírálásával kapcsolatban érdemes tudni, hogy:

 • a hitelintézetek 10 munkanapon belül kötelesek elbírálni a hitelkérelmet,
 • a támogatás ügyében a területileg illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalok, illetve a Főváros Kormányhivatala az illetékesek, itt lehet fellebbezni is. Ha az igénylők lakóhelye eltérő kormányhivatalokhoz tartozik, akkor a feleség lakóhelye a mérvadó.

A kamattámogatás érvényesítéséhez a gyereknek a hitel igénylése után kell születnie, vagyis nem kell megvárni a hitelfolyósítást (természetesen csak ha pozitív hitelbírálatot kapunk). 

A hiteligénylőre annak a banknak a vizsgálata vonatkozik, ahol a hitelt fel szeretné venni

 • Meg kell felelni a hitelintézet által megszabott minimum jövedelmi feltételeknek.
 • Figyelembe kell venni a JTM szabályozást
 • Bankonként eltérhet, hogy pontosan hány százalékig terhelhető a havi nettó jövedelem.
 • Eltérő lehet a minimális futamidő.
 • Eltérő lehet a minimális hitelösszeg.
 • Túl fiatal vagy túl idős igénylőnek nem ad hitelt a bank.

Kezességvállalási díj

A futamidő alatt az adósnak a tőke mellett fizetni kell a kezességvállalási díjat is, melynek összege minden évben az aktuális tőketartozás 0,5 százaléka. Havonta kell fizetni a hitelintézeteken keresztül a kincstár részére, a havi díj az éves összeg egytizenkettede. A kezességvállalási díj a tőketartozás csökkenésével arányosan csökken, és évente kerül meghatározásra. 

2024-től a felvehető hitelösszeg 11 millió forint, emiatt változik a kezességvállalási díj összege is. 11 millió forinttal számolva az első évben 4583 forintot kell fizetni, ezzel együtt nem haladhatja meg a törlesztőrészlet az 51 ezer forintot. 

10 millió forintos hitelösszegnél az első évben a kezességvállalás díja havonta 4167 forint. 2024 előtti igényléseknél a kamattámogatás időszakában a havonta fizetendő törlesztőrészlet és a kezességvállalási díj összesen nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. 

Maximum 11 millió forint, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében szabadon felhasználható

11 millió forintos babaváró hitelt olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét. 2024. december 31-ig a 30-40 év közötti nőknek átmeneti időszakot hirdet a kormány: ők 2024. januártól akkor tudják felvenni a kölcsönt, ha igazolják a várandósságot. További fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében.

A babaváró program keretében felvett hitel szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető (akár hitelkiváltásra is). A felhasználást nem kell igazolni sem a Magyar Államkincstár, sem a hitelező bank felé. Ha a babaváró hitel megkötését követő 90 napon belül lakáshitel felvételre is sor kerül, akkor a már felvett babaváró kölcsön 75%-a számítható be önerőnek.

A kamatmentesség feltétele

A babaváró hitel kamatmentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születése esetén a gyermekvállalási támogatás hitelbe történő beforgatása eredményeképpen megszűnhet a fennálló tartozás.

 • Ha nem születik öt éven belül gyermek, vagy nem tudják igazolni az igénylők a legalább 12 hetes várandósságot, az 5 évre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben
 • A fennmaradó tartozást büntetőkamattal terhelve kell tovább törleszteni úgy, hogy az 50 ezer forintos törlesztőrészlet határ már nem lesz érvényes. 

A Babaváró hitel kondíciói:

 • a hitelt forintban folyósítják, egy összegben,
 • a maximális igényelhető babaváró hitel 11 millió forint,
 • havonta kell forintban törleszteni,
 • a futamidő legfeljebb 20 év (a szüneteltetések nélkül),
 • a kamattámogatás időszakában a havi törlesztőrészlet összege maximum 51 000 forint, a kezességvállalási díjjal együtt,
 • nincs hitelbírálati díj,
 • nincs hitelfolyósítási díj,
 • nincs előtörlesztési díj, viszont az előtörlesztésre vonatkozik egy külön szabály:
  • ha nem teljesül a gyermekvállalás, és a pár az első öt évben a hitel több mint 50 százalékát előtörleszti, akkor a visszafizetett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetniük, egy összegben.

A törlesztés menete

 1. Ha teljesül a gyerekvállalás

Ebben az esetben a bank felé csak a tőketartozást kell visszafizetni, a babaváró program kamatait az állam fizeti. Ezenkívül kezességvállalási díjat kell fizetni, ami a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka évente. Ez 11 millió forintos hitel esetén az első évben 4583 forint. 

 1. Ha nem teljesül a gyerekvállalás

Vissza kell fizetni egy összegben az addig igénybe vett kamattámogatást, büntetőkamattal terhelve. A fennmaradó tőketartozást ezután büntetőkamattal terhelve kell tovább törleszteni.

A babaváró hitel előtörlesztése és végtörlesztése

 • Már egy gyerek születése esetén is díjmentes a babaváró hitel előtörlesztése illetve a végtörlesztése.
 • Egy összegben vissza kell fizetni az előtörlesztett összegre eső kamattámogatást, ha 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás és az előtörlesztés aránya eléri a tartozás 50%-át. Viszont ha a hitel felvételétől számított 5 éven belül mégis teljesül a gyermekvállalás, a kamattámogatás visszajár.

Szüneteltetés

A rendelet szerint a kölcsön teljes futamideje nem haladhatja meg a 20 évet. Ebbe nem számít bele az első gyermek születését követő szüneteltetés, ami 3 év lehet maximum (ikerszületés esetén 3+2 év). A törlesztés szüneteltetésére a hiteligényléstől számított első 5 éven túl született gyerekeknél is van lehetőség. 

A babaváró hitel buktatói

Mint minden hitelnek, a babaváró hitelnek is lehetnek buktatói. Bizonyos esetekben akár az egész felvett kamattámogatást vissza kell fizetni. Más esetekben „csak” megszűnik a kamattámogatás és piaci kölcsön lesz a maradék tartozásból. Lássuk a feltételeket!

Kamattámogatás visszafizetési feltételek

Ha az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

 • az igénylés után 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás,
 • egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában a támogatott kiskorú gyereket,
 • egyik igénylő sem rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel.

akkor:

 • A teljes kamattámogatási összeget vissza kell fizetni,
 • egy összegben,
 • a feltétel meghiúsulásától számított 120 napon belül.

2020. június 13. után a futamidő alatt megözvegyült igénylők nem vesztik el a kamattámogatást, akkor sem, ha nem házasodnak újra.

A visszafizetendő összeg mértéke

A visszafizetendő összeg kiszámításakor a hitelező bank a hitelösszegre ügyleti kamatot számít fel. Mivel a program indulása óta több alkalommal is változott az ügyleti kamat és a büntetőkamat számításának a módja, a visszafizetendő összeg eltérhet attól függően, hogy az igénylő mikor kötötte meg a szerződést. 

2024-től az ügyleti kamat mértéke a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, „mint az Államadósság Kezelő Központ által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 110 százalékának 1 százalékponttal növelt értéke.”

A kamattámogatás elvesztése után a kölcsönszerződés szerint folyósított kölcsönösszegre vetített, a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő, a kölcsön folyósítása és a kamattámogatás megszűnése közötti időszakra számolt kamat összegét a kamattámogatásra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben kell visszafizetni. Ha az állam által kifizetett kamattámogatás összege magasabb ennél, akkor azt kell visszafizetni.

Minden esetben megszűnik a kamattámogatás

A kamattámogatás visszafizetésével a fennmaradó tőketartozásból így piaci kamatozású lesz. A új kamat mértékét az állampapírok átlaghozama határozza meg. 

Felmentés és méltányosság

kamattámogatás visszafizetése alól felmentés kérhető, ha:

 • az egyik igénylő fél elhalálozik,
 • ha az egyik hitelfelevőnek megváltozik a munkaképessége,
 • a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást.

Fontos tudni, hogy a visszafizetési felmentés csak a kamattámogatásra vonatkozik, a fennmaradó tartozást is kamattal terhelve kell tovább törleszteni. 

A kamattámogatás visszafizetésére méltányosságból 24 havi részletfizetés kérhető, ha „kamattámogatás egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene”. Tehát vissza kell fizetni a teljes kamattámogatást 24 részletben, és hitel maradékát piaci kamatokkal kell visszafizetni.

Milyen egészségügyi okokból adható felmentés?

 1. Ha a házastársak részt vettek a megfelelő számú reprodukciós eljárásban, vagy 
 2. a nő vagy férj igazoltan nem alkalmas reprodukciós eljárásra, vagy
 3. a támogatott személyek számára a gyerekvállalás igazoltan ellenjavallt.

Mi történik, ha elválunk a babaváró hitel felvétele után?

 1. A válás jogerőre emelkedése után megszűnik a kamattámogatás és a fennmaradó tartozást kamattal terhelve kell tovább törleszteni.
   
 2. Ha nem teljesült a gyermekvállalás, a kamattámogatást vissza kell fizetni.
   
 3. Ha 5 éven belül a házastárs egy új házasságot köt más személlyel), valamint a feleség 41 év alatti, rendelkezik magyarországi lakcímmel, nem büntetett előéletű és nincs köztartozása:
  1. A újabb gyerek vállalására számított 5 év újra kezdődik.
  2. Érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése.
  3. Érvényesíthető a gyermekvállalási támogatás.
    
 4. Újabb hitelt egyik fél sem vehet fel (nem lehet mással megint igényelni a 10 milliót)
   

Ha az új házaspár mindkét tagjának volt már korábbról babaváró hitel szerződése amelyet továbbvitt, el kell dönteniük, hogy melyik szerződést viszik tovább.

Mi történik, ha 5 év után születik a gyermek?

Ha a hiteligénylést követő 5 évben nem teljesülnek a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek, akkor a kamatmentesség megszűnik, de a később születő gyermekekre továbbra is igénybe vehető gyermekvállalási támogatás. Ez azt jelenti, hogy ha 5 év után születik két gyermeke a párnak, akkor a gyermekvállalási támogatást ugyanúgy beforgatják a hitelbe, és ennek eredményeként fog csökkenni 30 százalékkal a fennálló tartozás. A harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennálló tartozás kiegyenlíthető a gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően.

Ebben az esetben a gyermekvállalási támogatást a fennálló tőketartozás és a kamatok csökkentésére kell felhasználni. Fontos, hogyha a párnak hátraléka is van, akkor a hátralék nélküli tartozás fog csökkenni, a hátralék ettől függetlenül megmaradhat.

 Babaváró hitelt kínáló bankok

A babaváró hitel szinte az összes hazai nagybanknál igényelhető. 

 1. Erste Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​minimum 18 éves életkor mindkét igénylőnél,
  • minimum havi nettó 180 ezer forintos összjövedelem,
  • minimum 2,5 millió forintos hitelösszeg,
  • minimum 60 hónapos futamidő.
    
 2. OTP Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​minimum 21 éves életkor mindkét igénylőnél,
  • legalább 154 ezer forintot elérő összegű munkabérből vagy vállalkozásból származó jövedelem,
  • az igényelhető hitelösszeg minimum 1 millió, maximum 11 millió forint,
  • a futamidő 64-240 hónap között lehet.
    
 3. K&H Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​a feleségnek az igényléskor 18 és 41 év közöttinek kell lennie,
  • a kölcsön futamideje 60-240 hónap között lehet, a szüneteltetés nélkül,
  • a futamidő 5 millió forintos hitelösszeg alatt 60-120 hónap között lehet,
  • az igényelhető hitelösszeg minimum 2 millió forint, maximum 10 millió forint,
  • az igazolt nettó jövedelemnek egy jövedelmi forrásból el kell érnie a 150 ezer forintot.
    
 4. Raiffeisen Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​a házaspár mindkét tagjának legalább 23 évesnek kell lennie,
  • a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, 
  • a kölcsön futamideje 72-240 hónap között lehet (plusz a szüneteltetés),
  • együttesen minimum havi (három hónap átlagát tekintve) 180 ezer forintos jövedelmet kell igazolni, emellett elvárás, hogy az egyik szereplőnek havi nettó jövedelme minimum 133 ezer forint legyen.
    
 5. MBH Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 11 millió forint,
  • az alsó korhatár 21 év a jövedelmet igazoló fél esetében (a másik félnek legalább 18 évesnek kell lennie),
  • a futamidő minimum 72 hónap, maximum 240 hónap (ebbe nem számít bele a törlesztés szüneteltetése).

    
 6. UniCredit Bank
  Feltételek:
  • A legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint.
  • A futamidő 72-240 hónap között választható.
  • Az igényléshez mindkét félnek be kell töltenie a 18. életévét.

    
 7. Gránit Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 10 millió forint,
  • a házaspár jövedelmét együtt vizsgálják majd, és annak elegendőnek kell lenni a törlesztésre,
  • a Gránit Banknál az alsó korhatár 23 év.
    
 8. CIB Bank
  Feltételek:
  • ​​​​​​a legkisebb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb 11 millió forint,
  • a futamidő 62-240 hónap között lehet,
  • hitelkiváltásra is használható a babaváró hitel,
  • a CIB Banknál a házaspár mindkét tagjának legalább 20 évesnek kell lennie, 
  • ha a főadós és az adóstárs is igazol jövedelmet, akkor mindkét félnek legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie,
  • ha csak a főadós igazol jövedelmet, akkor legalább nettó 150 000 forintos jövedelemre van szükség.

Az egyes bankoknál a megadott speciális feltételek változhatnak, a kölcsönigénylés előtt ezért érdemes erről tájékozódni.

Babaváró hitel kedvezmények, akciók a bankoknál

A bankok zöme a babaváró hitel igényléséhez kedvezményeket is kínál.

Az Erste Bank 150 000 forint kedvezményt ad, ha az igénylés 2023. június 1. után történik, illetve, ha a folyósítás már megtörtént. Az Erste emellett hitelkártya kedvezményt is ad azoknak, akik felveszik a babavárót és emellé hitelkártyát is igényelnek. A Babaváró csomaggal az első évben 10 százalékos visszatérítést adnak több bababoltnál is.  

K&H Banknál összesen akár 160 000 forintot is össze lehet gyűjteni, ha felvesszük a babaváró hitelt. Ennek a feltétele, hogy a maximális, 11 millió forintot vegyük fel. 

Az MBH Bank az ügyfelek részére 150 000 forint egyösszegű jóváírást ad, ha 2024. március 31-ig legalább 10 millió forintot igényelnek.  

Gránit Bank 180 ezer forintot ír jóvá az ügyfél kölcsönszerződésében szereplő folyószámláján a babaváró kölcsön folyósítását követő hónap végéig. Feltétel, hogy az igénylést 2024. február 29-ig nyújtsák be és hogy a folyósítás legkésőbb március 31-ig megtörténjen. További 60 ezer forintra lehet szert tenni, ha az igénylő pár mindkét tagja számlát nyit a banknál, a szelfis számlanyitás opciót választva.  

Az OTP Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank jelenleg nem kínál jóváírási akciót a babaváró hitellel kapcsolatban. 

Referencia THM példa

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi – ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

 • hitelösszeg,
 • futamidő
 • hitelkamat mértéke,
 • hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
 • teljes hiteldíj mutató (THM),
 • termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
 • a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. A babaváró hitelnél több reprezentatív példát is fogsz találni, mivel a gyermekek születésétől függően több forgatókönyv is van a törlesztés menetére. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Babaváró hitel reprezentatív példa 1

Kamattámogatás időszaka alatt: kölcsön összege 10 000 000 Ft, hitel futamideje: 240 hónap + 3 év, hitelkamat 0%, hitelkamat típusa: 5 éves kamatperiódusokban rögzített, kezességvállalási díj: 0,5% / év, hitel teljes díja, ideértve annak részét képező díjat, jutalékot, költséget és adót: 587 265 Ft, teljes hiteldíj mutató (THM min.): 0,40%, fizetendő teljes összeg: 10 528 512 Ft, törlesztőrészlet havi összege az első kamatperiódusban: 45 833 Ft, törlesztőrészletek száma: 276.

Babaváró hitel reprezentatív példa 2

Kamattámogatás nélkül: hitel összege: 10 000 000 Ft, hitel futamideje: 240 hónap, hitelkamat ÁKK 130 % + 4%; hitelkamat típusa: 5 éves kamatperiódusokban rögzített, kezességvállalási díj: 0,5% / év, a kamattámogatást vissza kell fizetni az első 5 évre, hitel teljes díja, ideértve annak részét képező díjat, jutalékot, költséget és adót: 10 473 381 Ft, teljes hiteldíj mutató (THM max.): 14,65%, fizetendő teljes összeg: 31 392 095 Ft, törlesztőrészlet havi összege az induláskor: 45 833 Ft, törlesztőrészlet havi összege a 61. hónaptól: 123 209 Ft, törlesztőrészletek száma: 240.

 Egészségpénztárral tovább növelhető a babavárós forrás

Aki nem költi el azonnal a babaváró hitelét, annak érdemes befizetnie egészségpénztárba. Miért? Mert az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékkal gyarapodhat, évente maximum 150 ezer forinttal, 750 ezer forint befizetésekor (adó-visszatérítés formájában, ezért annak éri meg a pénztártagság, aki fizet SZJA-t a jövedelme után).

Az egészségpénztári egyenleg azonnal levásárolható például babaápolási termékekre, orvosi vizsgálatokra, fél évvel később pedig ki is vehető, születési támogatásként.